2011-02-02

Díjeső, új mozgalom és a Zabos-mézes szilvatorta


 

Az elmúlt napokban átsöpört egy díjeső a blogokon. Én is megkaptam, méghozzá négyszer is, vagyis majdnem ötször! Ők voltak kedvesek megajándékozni a díjjal:
Foodafok
Zsófi
Ritmus
Pixie Pie
és a majdnem 5. díjat a Nyárikonyhából kaptam. \o/

Köszönöm a bizalmat és örülök, hogy szívesen jártok nálam!

A díjjal járnak szabályok is:

- Írj egy bejegyzést, amelyben közzéteszed a Liebster-Blog képet, és másold be az útmutatót.
- Linkeld be annak a személynek a blogját akitől kaptad a díjat, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
- Ezután gondolkodjál el azon, hogy ki az az 3-5 blog szerzője akinek a díjat szívesen adnád, linkeld be őket a bejegyzésedben és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
- Tehetséges kezdő blogokat részesíts előnyben, ne olyanokat jelöljél akinek több 100 követője van.

Észrevételeim a díjjal kapcsolatban:
Tulajdonképpen a szabályokban nem szerepel a díj neve, a miértje, az hogy ki és miért kaphatja. A szabály utolsó pontja sem minden esetben teljesül, mert nem főként kezdő bloggerek kapták/kapják a díjat, kis létszámú követővel, hanem bárki akit szívesen olvasunk. (Nem mintha ez baj lenne, csak nem felel meg a fenti szabályoknak.)

Ennek szellemében én ezt a díjat nem adom most tovább, viszont útjára indítanék egy másikat. Konkrétan nem egy díjat, hanem egy mozgalmat kezdeményezek, aminek a Fő az egészség! nevet adtam.
A név eleve önmagáért beszél: minden ami a főzéssel és az egészséggel kapcsolatos. A lényege egy felkérés, amit - hasonlóan a díjakhoz - továbbítani kell, de egy feladatot is tartalmaz. 
Egy szimpla továbbküldés helyett, egy egészséges receptet is kellene publikálni a továbbítással egyidejűleg. Senki ne gondoljon valami bonyolult recept elkészítésére! Készítsük minél kevésbé feldolgozott alapanyagokból az ételt, ami lehet akár desszert is, vagy valamilyen kevésbé egészségesnek hitt étel egészségesebben, vagy ha úgy tetszik, akkor reformosan készítve.
Egyszerűen cseréljük le - ha van ilyen - az egészségtelen alapanyagainkat egészségesebbre, vagy egy megszokott receptünkben csökkentsük a szokásos zsiradék vagy cukor hozzásadását.
Példának okáért egy bolti leveles tészta helyett pár perc alatt össze lehet dobni egy adalékanyagoktól mentes tésztát, amit ugyanúgy le lehet fagyasztani mint a boltit, és gyorsan kiolvasztani szükség esetén.
A mozgalom keretében fókuszáljunk az egészséges(ebb) alapanyagokra, az egészségesebb elkészítési módra, tényleg legyen Fő az egészség!
A mozgalom képe, amit tovább kellene adni és közzétenni a recept vagy egy egészséges életmóddal kapcsolatos írás a fenti kép lenne, íme egy kisebb változat:



Tehát a szabályok összefoglalva:
A felkérést kapó személy egy egészséges, vagy a hagyományos elkészítési módnál egészségesebben elkészített ételt publikál a blogján vagy honlapján a mozgalom logójával együtt.
Az étel típusa szabadon választható, lehet bármi ami belefér a Fő az egészség! kategóriába.
Akik kedvet éreznek hozzá, azok a recepttel együtt egészséges főzési tippekről, vagy alapanyagokról is írhatnak, vagy felhívhatják az olvasók figyelmét az egészségtelen alapanyagokra, élelmiszerekre.
A felkérést a recept és a kép megjelenítésekor tovább kell adni 2-3 - kötöttségek nélkül - kiválasztott bloggernek. Ez történhet e-mailben, megjegyzésben, ahogy kényelmes.

A továbbítás természetesen nem kötelező, de ha jónak tartod a kezdeményezést, ha szívesen készítesz egészséges ételeket és teszel az egészséged érdekében, akkor add tovább!


Én egy desszerttel, az alábbi zabos-mézes szilvatortával kezdem a sort, és a mozgalom folytatására felkérem
Nyárikonyhát,
Salsát,
és Dulminát.


Zabos-mézes szilvatorta



Fagyasztott szilvából szerettem volna valami gyors desszertet összedobni, ez a cukor-, és vajmentes savanykás torta lett belőle. Nagyon finom sütemény, bár az édesszájúak készíthetik valamivel édesebbre is. A szilva helyett bármilyen friss vagy fagyasztott - de főként lila vagy piros - gyümölccsel el tudom képzelni ezt a tortát.


Hozzávalók

2 db tojás
100 g méz
1 vanília kikapart belseje

175 ml natúr joghurt
250 g ricotta

150 g zabpehelyliszt
5 g foszfátmentes sütőpor
1 pici csipet só

ízlés szerint magozott, feldarabolt szilva vagy más gyümölcs, pl. meggy, cseresznye, eper, áfonya, ribizli
/ nálam 1140 g friss szilvából fagysztás után kiolvasztva lett 800 g

20 g szeletelt mandulabél
20 g zabpehely
őrölt fahéj
1-2 ek méz csorgatni


Elkészítés

1 A tojásokat a mézzel és a vanília kikapart belsejével robotgéppel keverjük simára,  majd a joghurtot és a ricottát is keverjük hozzá.
2 A lisztet a sütőporral és egy kis csipet sóval szitáljuk össze, majd apránként a mézes keverékhez adagolva, csomómentesen dolgozzuk össze az egészet.
3 Öntsük a masszát egy vékonyan kivajazott, és kilisztezett  24 cm-es kapcsos tortaformába, osszuk el rajta a szilvákat, végül a mandulabél, a zabpehely és fahéj elegyéből kikevert keverékkel hintsük meg a tetejét. Ízlés szerint csorgassuk meg mézzel.
4 180°-os sütőben alulról a második rácson süssük 35 percig, majd további 20 percig (vagy ameddig szükséges) a gyümölcsök mennyiségétől és lédússágától függően.


Ne feledjük: Fő az egészség!






Frissítés!  Egy viszonylag fiatal, ámde nagyon igényes, ötletekkel és szép fotókkal teli gasztroblog; a Sünis kanál blog szerzői is megörvendeztettek egy kedves díjjal - Best Blog -, amit itt is nagyon köszönök!
Viszont arra jutottam, hogy erre a bejegyzésre hivatkozva inkább nem adnám tovább, Nagyon remélem, hogy Macskanyelvék nem veszik ezt rossz néven, és megértésre talál náluk a döntésem.

7 megjegyzés:

Nyárikonyha írta...

örömmel vettem a feladatot, nem esik nehezemre:-) örülök a mozgalomnak!

Selectfood írta...

Köszönöm! ;-)

bévé írta...

Én is örülök a feladatnak, már adom is tovább. :)

Selectfood írta...

Neked is köszönöm Salsa, így máris megérte. :-)

Dulmina írta...

Köszönöm a felkérést, hamarosan teljesítem is!

Gabi írta...

Kedves Alíz!
Köszi, hogy megemlítettél bennünket a bejegyzésben! Én személy szerint megértem az álláspontodat, és jónak tartom az egészséges receptekkel kapcsolatos kezdeményezésedet. Amint lesz megfelelő receptem, elindítom-továbbadom az általad életre hívott kezdeményezést.
Szép napot: Gabi (Macskanyelv)

Selectfood írta...

Kedves Gabi!

Itt a helyetek, én csak próbáltam viszonozni a kedvességet.
Én pedig köszönöm, hogy megérted az álláspontomat. Nagy örömmel venném ha újraindítanád, továbbadnád ezt a kezdeményezést! :)

Üdvözlettel:

Alíz