2010-12-19

Marokkói bárány datolyával, pisztáciával és mandulával


Amikor megláttam ezt a fantasztikus receptet, rögtön tudtam, hogy ezt kell elkészítenem abból a bárányhúsból amit előzőleg elővettem a fagyasztóból.
Nagyon jó választás volt, máris bővítette a kedvenc ételeink sorát!


Hozzávalók

600 g sovány bárányhús közepes méretű kockákra darabolva
100-150 g aszalt datolya kimagozva
1 csapott ek őrölt fahéj
1 csapott ek őrölt kurkuma
1 tk őrölt gyömbér
100 g finomra aprított vöröshagyma
1 tk méz
1-1 maréknyi sózatlan pisztácia és blansírozott mandula
olívaolaj
1 ek ghí vagy vaj
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
1-2 ek harissa (csípős chilipaszta; chili, fokhagyma, tengeri só, frissen őrölt koriander-, és köménymag és olívaolaj keverékéből előállítva.)
petrezselyem a tálaláshoz

Köretjavaslat: kuszkusz


Elkészítés

1 A vajon üvegesítsük meg a vöröshagymát, fűszerezzük a fahéjjal, gyömbérrel és a kurkumával, keverjük össze egyenletesen, majd alaposan forgassuk bele a húst is úgy, hogy minden részét jól érjék a fűszerek.
Annyi vízzel öntsükfel a húst, amennyi majdnem ellepi, és forraljuk fel, majd közepes hőfokon, az edényt fedővel lefedve főzzük egy-másfél órán keresztül.

2  Adjuk hozzá a datolyát és a mézet, ízesítsük sóval és borssal, majd továbbra is fedő alatt főzzük még fél órán keresztül. Ha szükségesnek találjuk, adjunk még hozzá egy kis vizet is.

3 Közben készítsük el a harissát a fent megadott hozzávalókból és annyi olívaolajjal, hogy paszta állagú keveréket kapjunk. (Hűtőben tárolandó.)

4 A kuszkuszt is készítsük el: enyhén sós, másfélszeres mennyiségű lobogó vízbe öntsük a kuszkuszt, majd hagyjuk állni 10 percig lefedve - a tűzről levéve -, hogy megszívhassa magát.

5 Kevés olívaolajas-vajas keveréken pirítsuk aranybarnára a mandulát és a pisztáciát.

Fogyasszuk a bárányt ízlés szerint harissával, a pirított magvakkal és aprított petrezselyemmel megszórva és kuszkusszal körítve. Isteni ízek, mennyei illatok!

Nincsenek megjegyzések: