2010-09-19

Rozmaringos kacsamell lila gyümölcsös szósszal


Hozzávalók:
kacsamell
frissen őrölt rózsabors

rozmaring
édes, vörös portói bor

kékszőlő
szilva
áfonya
kevés nádcukor

Köret ajánlat: köles

Elkészítés:

1 A kacsamell bőrős felén ejtsünk bevágásokat, mindkét oldalát sózzuk, illetve borsozzuk meg, és tegyünk rájuk néhány rozmaring levelet. Tegyük egy magasfalú edénybe, locsoljuk meg a portóival, és hagyjuk minimun fél órán keresztül, hogy átvegye az ízeket. Félidőben fordítsuk meg.



2 A szószhoz magozzuk ki a szilvákat, majd daraboljuk fel. A nagyobb szőlőszemeket vágjuk ketté, vagy negyedeljük, de a kicsik maradhatnak egyben is. Akit zavarnak a magok, az ki is magozhatja.

3 Egy felforrósított teflon serpenyőben a lecsepegtetett kacsamelleket bőrös felükkel lefelé süssük 4-5 percig magas hőfokon, majd fordítsuk meg a húsokat, és süssük tovább 3-4 percen át, közepes hőfokon.
Ha a hús megsült, vegyük ki a serpenyőből és tartsuk melegen. A zsírt ki ne öntsük, ha lehűlt, tartsuk hűtőben későbbi felhasználásig.

4 Tegyük a forró serpenyőbe a gyümölcsöket, hintsük meg egy kis nádcukorral, forgassuk jól össze, hogy karamellizálódhassanak. 1-2 perc múlva öntsük fel a húsról visszamaradt portóival, rottyantsuk össze, majd közepes hőfokon főzzük néhány percig, míg kellőképpen besűrűsödik.



A kacsamellet szeleteljük fel és tálaljuk a szósszal nyakon öntve.
A párolt köles helyett lehet más köretet is készíteni mellé, de szerintem ez így volt tökéletes.

Nincsenek megjegyzések: