2009-03-17

Besamelmártás

Hozzávalók

50 g vaj
50 g liszt
3 dl tej (vagy tej és kefir)

szerecsendió / sajt / fekete bors... -» opcionális


Elkészítés

1 A vajat tűzön megolvasztom, majd beleteszem a lisztet. Folytonos kevergetés mellett hagyom, hogy aranysárgává váljon, majd félrehúzom és öntök hozzá egy kis tejet. Csomómentesen elkeverem, visszateszem a tűzre - lejjebb vaszem az erősségét -, hozzáadok még egy kis tejet, elkeverem majd folytonos kevergetés mellett addig folytatom amíg a tej el nem fogy és besűrűsödik.
Attól függően ízesítem, hogy milyen ételhez kerül felhasználásra.

2 Ha használok sajtot, akkor azt ilyenkor lehet hozzáadni.

Megjegyzés: Ha pl. halas ételhez készül akkor, a tej egy része helyett a hallevet használom.
Lásd: Tejszínes tőkehal
A tej egy részét egy pohár kefirrel is lehet helyettesíteni pl.: a zöldséges tésztához.

Nincsenek megjegyzések: